lunes, 23 de noviembre de 2009

3. Seguiment i evolució de la WebQuest

La veritat es que alhora de començar a plantejar la pac se’m va fer una muntanya, tot semblava d'entrada molt més complicat. Després la Mireia va traçar un plà per a tenir-ho tot molt ben organitzat, sabíem on anava cada cosa que traçar, de seguida van sortir idees i propostes varies que ens anàvem trepitjant, tres estils ben diferents, tres idees que integrar dins d’una mateixa WQ, i que es el millor que s’ha de fer??? Està clar que jo mateixa sóc la primera que vaig jutjar les actuacions de la Berta i en Joel, així doncs ningú deu anar a la seva així doncs.... Dialogar, consensuar, respectar les opinions dels altres sense eliminar el nostre judici crític. Et voilà!!!!

http://www.wix.com/MireiaMontsePere/WebQuest-la-Interculturalitat

La veritat que en quant a l’entorn de la WQ, crec que he de fer una valoració especial de la feina d’en Pere, que ha donat aquesta imatge i format tant impressionant a la nostra WQ.

La nostra webquest està encarada principalment a que els alumnes de 3r i 4t de la ESO, puguin familiaritzar-se i conscienciar-se amb l’interculturalitat mitjançant el coneixement, d’una banda de la terminologia emprada en societats multiculturals, així com comprendre en què consisteix el nou valor de la diferència i el pluralisme cultural. També intentem dins de la nostra WQ que descobreixin noves cultures, i que aprenguin a reflexionar i compartir les opinions personals i obtenir un punt de vista crític i personal, sense deixar-se influenciar per factors ambientals no escaients.

La nostra premissa es cercar un nivell alt o de transformació cultural, que implicaria la creació de llenguatges culturals nous. En aquest nivell, el diàleg o bé la negociació interculturals donen pas a la creació de nous codis culturals, que són producte de la fusió d’elements dels grups culturals en joc. Tal i com es pot apreciar a la nostra WQ, es important que cadascun dels alumnes adquireixi es seu criteri personal com ja em esmentat amb anterioritat.

lunes, 2 de noviembre de 2009

2. Debat

El debat que se'ns h plantejat ha estat molt enriquidor, primerament per al meu aprenentatge, i després per tal de observar les diverses reaccions dels companys envers al tractament de la interculturalitat a les aules.
A nivell personal he pogut enriquir el meu vocabulari amb paraules que es fan servir com a sinònims i que tenen uns matissos que crec que convé diferenciar (com interculturalitat i multiculturalitat), i que alhora em permeten posicionar-me alhora de triar en quin entorn m'agradaria que els meus fills creixin. De la mateixa manera es d'agrair poder haver tractat paraules d'ús comú com tolerància o respecte tant dins del nostre debat on s'han respectat totes les opinions, com a mots referents a la interculturalitat.
M'ha sobtat molt ja que no he tractat mai amb la docència, el abordar directament als alumnes amb jocs aparentment de contingut racista, tot i que sòc partidària de que s'ha de conèixer la realitat existent a les nostres societats. També em va sorprendre gratament els recursos d'en Joel, per tal de tractar la interculturalitat mitjançant jocs, que alhora tenien "moraleja". S'ha de dir que independentment del tractament que ell hi dona, realitzant el debat i el treball de recerca posterior, el joc del Kick al immigrant ja convida per si sol a la reflexió. Si que em va cridar l'atenció la faltade diàleg entre els professors, i per tant de comunicació, que crec de vital importància a l'hora de guiar als nostres alumnes en el desenvolupament. Aquest aspecte va estar tractat en el debat i crec que cap dels companys compartíem que la situació hagués estat adequada.
Durant el debat hem pogut observar la diversitat d'opinions de tots els companys i on potser hi ha hagut més controvèrsia ha estat en si el mètode emprat pel Joel, tractant-se de nens de uns 15 anys era el més adient. Personalment hi estic d'acord, ja que els nens són fidels espectadors del que ens envolta i de vegades calen imatges o paraules impactants per que obrim bé els ulls (el mateix passa amb les campanyes de trànsit, no)?